Švestkové knedlíky

Ingredience: 250g hrubé mouky, 2 větší brambory, 1 vejce, špetka soli, asi 1/16l mléka, zralé švestky, mletý mák, rozpuštěné máslo, nebo sádlo, cukr

 

Postup: den předem uvařené brambory oloupeme. Na vál si prosejeme mouku se solí a brambory na ni nastrouháme na jemném struhadle. Doprostřed všeho uděláme důlek. V mléce umícháme vejce a nalijeme do důlku. Vypracujeme hladké tužší těsto. Těsto vyválíme na dlouhý váleček a ukrajujeme z něho kousky, které zploštíme na placičku velkou tak akorát. Do velkého kastrolu dáme vodu a když začne vřít, mírně ji osolíme, snížíme oheň a knedlíky do ni v jedné vrstvě vložíme. Zamícháme vařečkou, aby se nám knedlíky nepřilepily ke dnu. Vaříme je asi 5-7min. Vyjmeme knedlíky pomocí děrované naběračky na nahřátou mísu a vedle podáváme misku s mletým mákem, cukřenku a kastrůlek s rozpuštěným máslem, nebo sádlem tak, aby každý stolovník si posloužil obložením knedlíků podle chuti.

  

Tisk receptu