Baklava

Ingredience: 200 g mandlí, 100 g ořechů. 100 g pistácií, mletý hřebíček na špičku nože, 1 polévková lžíce skořice, 50 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilinového cukru, 150 g másla, 1 žloutek na potření

Těsto: 300 g hladké mouky, 80 g másla, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, cca 150 ml vody, mouka na vyválení
Medová šlehačka: 200 ml smetany ke šlehání, 1 sáček ztužovače šlehačky, 2-3 polévková lžíce tekutého medu

Postup: mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo.
Mezitím si připravíme těsto - mouku prosejeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce. Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme, až nám zbudou tři placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C. Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.

 

Tisk receptu