Turecký med

Ingredience: Na 1,2 kg: 250g rýžové mouky, 1kg jemného krystalového cukru (může být i med), 1/4 lžičky kyseliny citrónové,
250g vlašských ořechů na sucho opražených (mohou být pistácie, lískové oříšky, nebo mandle), 3 lžíce růžové vody (z lístků růží - z lékárny nebo obchodu se zdravou výživou)
Postup: formu asi 25 cm x 25 cm vyložit mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypat polovinou rýžové mouky. Zbytek rýžové mouky smíchat s cukrem a možná trochu víc než 1 1/4 l vody. Přivést do varu. Přidat kyselinu citrónovou a pokračovat ve vaření za stálého míchání. Když směs začne pěnit, snížit teplotu a pokračovat v pomalém vaření. Sem tak zamíchat, aby se předešlo od usazování a karamelizaci cukru. Po 2 hodinách sejmout z ohně a vyzkoušet med takto. Vložit 1 lžičku směsi do ledové vody a vytvořit z ní kuličku. Jestli je kulička pružná a dá se zmáčknout, směs na turecký med je hotová.
Opražit ořechy a zamíchat je do hmoty společně s růžovou vodou. Nalít směs do připravené formy, uhladit povrch a nechat stát alespoň po 24 hodin. Vyklopit med na plech a hustě jej pocukrovat. Pomocí velice ostrého nože, nebo sekáčku nakrájet čtverečky, nebo obdélníky a znovu je obalit v cukru.
TIP: nemáte-li rýžovou mouku, lze si ji po trochách umlít z rýže v kávovém mlýnku.

 

Tisk receptu