Vánočka I

Ingredience: 700g pšeničné mouky, 80g hladké sójové mouky, 1 dl slunečnicového oleje, 120g mletého hnědého cukru, 2 žloutky z čerstvých domácích vajec, chemicky neošetřená citrónová kůra, 30g droždí, sůl, vlažná voda podle potřeby.

Postup: z lžičky cukru, droždí a vlažné vody si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, žloutek,cukr, olej, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, sójovou mouku a vykynutý kvásek a s vlažnou vodou vypracujeme těsto. Dáme ho na teplé místo, kde ho necháme 2 hod. vykynout. Potom na moukou vysypaném vále vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů, z kterých uválíme stejně silné válečky. Nejdříve zapleteme 4 válečky a položíme na vymazaný plech. Na to položíme pletenec ze 3 válečků a nakonec stočíme 2 válečky a položíme nahoru. Vánočku necháme na plechu půl hod. kynout, potřeme ji bílkem a pečeme zvolna asi hodinu ve vyhřáté troubě.

 

Tisk receptu