Vánočka III

Ingredience: 1kg polohrubé mouky (nebo směsi hladké a hrubé), 500g uvařených brambor, 150g sádla, 150g cukru, 6dcl vlažného mléka, 60g kvasnic, 3 lžíce rozinek, 2 lžíce jader vlašských nebo lískových ořechů, 1 lžíce rumu, 1 kousek roztlučeného badyánu, tuk na vymazání plechu, vejce na potření, moučkový cukr na posypání.

Postup: do velké mísy nasypeme mouku, nastrouháme do ní vychladlé brambory a vmícháme změklé máslo nebo sádlo. Z části cukru, vlažného mléka a kvasnic připravíme kvásek. Zbylý cukr s badyánem, mlékem a rumem vmícháme do základu a doplníme připraveným kváskem, rozinkami a nakrájenými ořechy. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme 9 válečků. Ze 4 upleteme spodní část vánočky, ze tří prostřední cop a ze dvou stočíme jako šňůrku vrchní část vánočky - hřeben. Jednotlivé vrstvy složíme na sebe, jemně přitiskneme, přeneseme na pomaštěný plech a povrch vánočky potřeme vejcem. Pečeme nejprve v silně vyhřáté troubě, zhruba po 20 minutách zmírníme příkon a dopečme ještě asi 40 minut dozlatova. Po vychladnutí vánočku pocukrujeme a nakrájíme na plátky.

 

Tisk receptu