Linecké cukroví

Ingredience: 2 1/3 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 kostka másla, 3 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, podle chuti šťáva a nastrouhaná kůra z dobře omytého citrónu, mouka na vyválení těsta, tuk na vymazání plechu, pikantní zavařenina na slepení cukroví

Postup: mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme žloutky, změklé pokrájené máslo, citrónovou šťávu a vypracujeme vláčné těsto.Vše zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladničce nejméně 1 hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a tvořítkem z něj vykrajujeme různé tvary. Klademe je na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Vychladlé cukroví slepíme zavařeninou.
Obměna: cukroví můžeme místo zavařeninou spojit libovolný krémem a polít polevou.

 

Tisk receptu