Perník do formiček

Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1 lžička perníkového koření, nastrouhaná citrónová kůra, 1/2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva, máslo a mouka na vysypání formiček

Postup: prosetou hladkou mouku smícháme s jedlou sodou a perníkovým kořením, přimícháme moučkový cukr, vejce, rum a změklý med. Vše vypracujeme v hladké těsto, které pak zabalíme do fólie a necháme nejméně přes noc odležet v lednici. Perníkové formičky vymažeme změklým máslem a vysypeme moukou. Těsto naplníme do formiček a pečeme 10 - 15 minut při teplotě 170 °C. Ještě teplé perníčky hned vyklopíme z formiček, aby se nepřilepily, a necháme vychladnout. Vychladlé perníčky můžeme ještě podle libosti ozdobit bílou nebo rumovou polevou nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem.

 

Tisk receptu