Pusinky slečny Justýnky

Ingredience: 250 g moučkového cukru, 3 bílky, 50 g jemně strouhaného tvrdého chleba, 150 g jemně nastrouhaných ořechů (můžete použít vlašské i lískové), na ozdobu spařené a oloupané mandle, půlky jader vlašských ořechů nebo větší rozinky

Postup: dejte do kastrůlku moučkový cukr, bílky, jemně strouhaný tvrdý chléb a strouhané ořechy. Ve větším hrnci mezitím přiveďte k varu vodu a v této lázni vše vařečkou důkladně spojte a metlou našlehejte do podoby „kokosové“ hmoty. Tu posléze dávkujte kávovou lžičkou na pečicí plech vytřený důkladně tukem. Lžičku nezapomeňte po uložení každého kousku na plech namočit do sklenice se studenou vodou, jinak se k ní těsto začne hned lepit. Na povrch každé pusinky posléze přitlačte buď rozpůlené jádro vlašského ořechu, spařenou a oloupanou mandli nebo větší rozinku a vše dejte péct do trouby vyhřáté na pouhých 175 °C. Jakmile pusinky zezlátnou, teplotu ještě mírně stáhněte a cukroví v troubě dosušte podobně jako klasické kokosky.

 

Tisk receptu