Čínská čajová vejce

Ingredience:  5 vajec, 1 lžíce černého čaje, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička směsi "Koření pěti vůni"

 

Postup: vajíčka uvaříme na hniličku (6 - 8 minut, při vaření můžeme přidat ocet - nevyteče tolik bílku, ani když skořápka praskne). Důležité je, aby bílek ztuhl. Vejce ochladíme studenou vodou a každé vejce lžící po obvodu skořápky naklepeme. Skořápka by měla popraskat, ale nesmí se odlupovat, musí držet pohromadě. Pak si připravíme vodu (asi 0,5 l), přidáme do ní 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce sojové omáčky a 1 lžičku směsi "Koření pěti vůní" a do nálevu vložíme vejce, aby byla ponořena. Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Hrnec odstavíme z ohně a vejce necháme v nálevu vychladnout. Pokud uvaříme větší množství vajec, které hned nespotřebujeme, můžeme je uchovat ponořené v nálevu několik dní v chladničce. Před podáváním oloupeme z vajec skořápku. Pod ní se objeví hnědě mramorovaný bílek. Chuť vajec je překvapivě pikantní a nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev zatekl až ke žloutku. Na talíři se sice tahle vejce nevyjímají nejlépe, ale kdo je ochutná, vadu na kráse jim určitě odpustí. Čajová vejce lze připravit i bez sojové omáčky.  

 

Tisk receptu