Vepřová pečeně

Ingredience: 1,5 kg masa z vrchního šálu, olej, sůl, pepř, rozmarýn, 1/8 l bujónu, 1 bobkový list, 3 cibule nakrájené na plátky, 2 nakrájené mrkve, 1/4 bulvy celeru, 3 - 4 rajčata, 1/8 l červeného vína, 1lžíce kukuřičného škrobu
Postup: na pečeni nařízneme křížem do čtverečků kůži. Pečeni potřeme olejem, posypeme solí, pepřem a rozmarýnem a vetřeme. Do pekáče přidáme bujón, bobkový list a nakrájenou zeleninu. Vložíme do trouby předehřáté na 250°C. Po 15 minutách snížíme teplotu na 200°C, a po hodině na 180°C. Maso zakryjeme alobalem. Pečeme celkem asi 2 hodiny. Nakonec omáčku zahustíme škrobem rozmíchaným ve víně.

Příloha: houskové nebo bramborové knedlíky a dušené zelí nebo špenát.

 

Tisk receptu