Bábovka 2

Na těsto: 250 g másla (až z poloviny lze nahradit rostlinným tukem), 250 - 300 g pískového cukru, 350 g polohrubé mouky, 5 vajec, asi 250 ml mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 citrón, asi 10 g kakaového prášku, ztužený tuk nebo sádlo a krupičku na vymazání formy

Postup: máslo rozkrájíme a v míse necháme změknout (ne rozpustit!). Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme krupičkou. Z citrónu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Do mísy z máslem nasypeme cukr a rozmícháme, pak postupně přidáváme žloutky a trpělivě třeme do hladka, až směs na vařečce pěkně stojí. V kotlíku ušleháme z 5 bílků sníh, který dáme vychladnout. Zapneme troubu a necháme ji asi na poloviční výkon vyhřát, Do mísy pak zvolna přidáváme mouku vanilkový cukr, kypřící prášek, citrónovou kůru a tolik mléka, aby vzniklo těsto, které se při vylévání trochu trhá. Nakonec přidáme šťávu z celého citrónu. Do této chvíle nebylo třeba spěchat, ale teď už musíme pracovat svižně! Do řídkého těsta vmícháme sníh a z těsta oddělíme třetinu, do které zamícháme prosetý kakaový prášek. Tento krok můžeme napoprvé vynechat a upéci nejdříve bábovku jednobarevnou. Do vymazané formy nalijeme nejprve kakaem neobarvené, žluté těsto a potom těsto teprve hnědé těsto s kakaem. Případně vytvoříme dvě vrstvy: nejprve nalijeme polovinu žlutého těsta a pak těsto s kakaem a nakonec zbytek žlutého. Dáme péci do vyhřáté trouby asi na 1 hodinu. Povrch bábovky musí jen zvolna hnědnout. Asi po 45 minutách zkoušíme propečení špejlí. Potom dopečeme ještě asi 5 - 10 minut ve vypnuté troubě. Hotovou bábovku vyjmeme, ale ještě ji nevyklápíme, ve formě ji pod utěrkou necháme vychladnout.