Bramborové nočky se smetanovou omáčkou

Postup: 1 kg brambor uvařit ve slupce. Ještě horké je oloupat a prolisovat. Přidat 20 ml mouky (nejlépe smíšené polohrubé a hrubé), špetku muškátového oříšku, trošku soli, 2 celá ušlehaná vejce. Vypracovat těsto, vytvořit váleček a rozkrájet na kostičky dlouhé asi 3 cm. Do každého válečku vyhloubit důlek. Hotové nočky vkládat do vroucí osolené vody, občas zamíchat a vařit tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch. Nechat okapat a horké dát na talíř. Můžete je také vložit do misky s troškou oleje a nad párou udržovat teplé.  

 

Omáčka: 100 g másla rozhřeješ na mírném ohni a osmahneš na něm hrstku šalvěje a mírně naplněnou polévkou lžící bazalky. Odstavit z ohně, zředit zakysanou smetanou – 1 kelímek  180 ml a přidat 100-150 g strouhaného parmezánu. Omáčku můžete zředit přidáním sladké smetany. Omáčkou poléváme nočky až na talíři.

Tisk receptu