Brambory na jalovci

Ingredience na 2 - 3 porce: 500 g oloupaných a na plátky nakrájeným brambor, 2 střední cibule, 200 g anglické slaniny, sůl, černý mletý pepř, 50 g (4 lžíce) másla, 2 lžičky mletého jalovce

Postup: cibuli nakrájíme nadrobno, anglickou slaninu na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla (25 g) a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme slaninu a ještě pár minut smažíme. Předehřejeme troubu na 160 °C. Ohnivzdornou nádobu plníme střídavě vrstvou cibule se slaninou a vrstvou brambor posypaných mletým jalovcem (na každou vrstvu cca 1 lžička), osolených a dle chuti opepřených. Končíme vrstvou brambor. Zalijeme 150 ml vody. Nádobu uzavřeme víkem a pečeme asi 1 hodinu. Nakonec víko odkryjeme, na brambory poklademe kousky másla (2 lžíce - 25 g), teplotu zvýšíme na 250 °C a dáme zezlátnout (cca 10 - 15 minut.) Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.

Tisk receptu