Kynutý závin z brambor

Ingredience: 12 dkg vařených prolisovaných bramborů, 5 dkg rozehřátého másla, 18 dkg krupicové mouky, 1 lžíci cukru, sůl a 1 dkg droždí, 1/10 l mléka,1 vejce, z 1/2 citronu kůru, strouhanku, 50 dkg jablek, skořici, citrónovou kůrou, 3 dkg sekaných mandlí nebo oříšků, 3 kg hrozinek a 1 lžičkou rumu

Postup: vařené prolisované brambory polijeme rozehřátým másla, přidáme krupicovou mouku, cukr, sůl a 1 dkg zkynutého droždí v 1/10 l mléka, vejce, citronu kůru, vypracujeme vláčné těsto, dáme opět kynout. Pak těsto vyválíme asi na 1/4 cm silně, potřeme máslem, posypeme strouhanou smaženou houskou, jablky, cukrem se skořicí, citrónovou kůrou, sekaných mandlí nebo oříšků, hrozinek a pokropíme 1 lžičkou rumu. Svineme a necháme kynout. Nakonec potřeme máslem a pečeme.

Tisk receptu