Čokoládový dort s ovocem a šlehačkou

Ingredience: 4 vejce, 140 g cukru písku, 60 g hladké mouky, 80 g Solamylu, 30 g kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 850 ml kompotu (hrušky, jablka, broskve, meruňky), 1 lžičky skořice, špetka tlučeného hřebíčku, 750 ml smetany ke šlehání, 3 sáčky ztužovače do šlehačky, 50 g strouhané čokolády.

Postup: nejprve si rozpálíme troubu na 180 °C. Oddělíme žloutky a z bílků našleháme tuhý sníh. Po lžících do něj zašleháme cukr. Smícháme mouku se škrobem, práškem do pečiva a kakaem. Do sněhu zašleháme žloutky a moučnou směs. Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme asi 35 minut. Pak necháme vychladnout.
Kompot slijeme a ovoce nakrájíme na kostičky. Ke 250 ml šťávy z kompotu přidáme skořici, hřebíček a škrob. Povaříme, přidáme ovoce a vychladíme. Upečený korpus rozřízneme na 3 díly. Ušleháme smetanu, do 1 přidáme ovoce a vše rozetřeme na první a tudíž spodní díl dortu. Přikryjeme druhým dílem, potřeme další částí smetany a položíme třetí díl dortu.
Celý dort pak potřeme navrchu i ze stran smetanou a nahoře ozdobíme nahrubo strouhanou čokoládou.

Tisk receptu