Jahodový dort

Ingredience

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, 1/8 rostlinného oleje, 3 lžičky jogurtu

Náplň: 750 g jahod, 2 lžíce cukru, 3 listy bílé želatiny, 1/2 chemicky neošetřeného citronu, 1 lžička moučkového cukru

Postup: smícháme mouku, cukr, špetku soli a vanilkový cukr. Plynule přimícháme olej, jogurt a uhněteme. Těsto zpracujeme na hladkou kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut chladit. Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto tence vyválíme a formu jím vysteleme. Těsto na dně formy několikrát vidličkou propíchneme. Ze zbylého těsta vytvoříme okraj a pečeme 25 minut (plyn 3-4; teplota 180°C) do zlatova. Necháme vychladnout. Jahody omyjeme a utěrkou do sucha osušíme. Z poloviny jahod uděláme pyré s cukrem. Ve studené vodě změkčujeme želatinu 5 minut, vymačkáme a smícháme ji se šťávou z poloviny citronu. Pak ji ve velkém hrnci za tepla úplně rozpustíme. Do rozpuštěné želatiny přidáváme po lžících pyré a rozmícháme je. Odstavíme a mícháním ochladíme.
Upečený korpus naplníme směsí a poklademe celý jahodami. Pak dort posypeme moučkovým cukrem.

 

Tisk receptu