Kuřecí karbanátky s tvarohem

Ingredience na 4 - 6 porcí: 300 g kuřecího (krůtího, králičího) masa, 300 g vepřového bůčku bez kosti, 1 houska, sůl, černý mletý pepř, 1 vrchovatá lžíce pažitky, 250 g měkkého tvarohu, 100 g strouhaného sýra, 1 lžička jedlé sody, 1 - 3 stroužky česneku, 1 střední cibule, 2 lžíce kvalitního oleje, 2 natvrdo uvařená vejce, strouhanka (cca 10 lžic), olej na smažení

Postup: ve větší misce smícháme 250 g tvarohu s 1 nadrobno nakrájenou houskou, přisypeme 1 lžičku černého mletého pepře, 2 lžičky soli, 1 vrchovatou lžíci sušené pažitky a 1 lžičku jedlé sody. Dále 100 g jemně nastrouhaného sýra, 1 - 3 prolisované stroužky česneku a 1 střední na jemno nakrájenou cibuli. Přilijeme 1 dl vody a dobře promícháme. 300 g kuřecího masa (asi 2 řízky) a 300 g vepřového bůčku nakrájíme na kostičky a na masovém mlýnku semeleme na jemno. Maso přendáme do šlehače, přilijeme 2 lžíce oleje a vyšleháme do (skoro)pěny. Přendáme do mísy s tvarohem, přisypeme 2 na jemno posekaná vejce a vše dobře promícháme a prohněteme. Když je těsto řidší, dle potřeby přidáme strouhanku (cca 5 - 15 lžic). Mokrýma rukama tvoříme menší karbanátky, které ve vyšší vrstvě oleje opečeme z obou stran. Necháme okapat na ubrousku a podáváme s bramborovým salátem, vařenými brambory či kaší.

Příloha: bramborový salát, vařené brambory, kaše

Tisk receptu