Kuřecí prsa na bílém pepři

Ingredience: 500 g kuřecích (nebo krůtích) prsou, sůl, pepř bílý mletý, 60 g másla, 80 g mandlí (spařit v horké vodě a oloupat + nahrubo nasekat), 100 ml kuřecího vývaru (nebo 100 ml vody +1/4 kostky bujónu), šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání

 

Postup: kuřecí prsa opatrně naklepeme, osolíme a lehce z obou stran opepříme bílým pepřem od Antonína. Na větší pánvi rozpustíme máslo (asi 60 g), na kterém ze všech stran řízky osmažíme. Podlijeme připraveným drůbežím vývarem (100 ml) a pod pokličkou na mírném ohni dusíme do měkka (cca 10 minut). Maso vyjmeme, pokapeme šťávou z 1/2 citronu a přendáme do tepla. Šťávu v pánvi vysmahneme na tuk, poprášíme 1 lžící hladké mouky a krátce osmahneme. Přidáme 250 ml smetany, nasekané mandle a necháme krátce přejít varem. Kuřecí řízky na talíři přelijeme smetanovo - mandlovou omáčkou a jako přílohu můžeme zkusit hranolky (předsmažené), pečené na plechu s nadrobno nakrájenou anglickou slaninou a posypané granulovaným česnekem. Zeleninová obloha dle chuti a možností chladničky.

 

Příloha: hranolky (500 g), pečené na plechu s nadrobno nakrájenou anglickou slaninou (100 g), sypané granulovaným česnekem

 

Tisk receptu