Plněný kuřecí řízek

Ingredience: 4 plátky větších kuřecích prsou, 100 g nízkotučného sýra na smažení, 100 g šunky směs koření "Adžika", olej na smažení

 

Na obalení: hladká mouka 2 vejce 50 ml mléka sůl strouhanka

 

Gratinované brambory: 1 kg brambor, směs koření "Provensálská", sůl, olej, 1 šlehačka (250 ml)

 

Postup: plátky větších kuřecích prsou opatrně naklepeme natenko. 100 g nízkotučného sýra nakrájíme na 4 stejné plátky, opláchneme vodou a hustě z obou stran posypeme "Adžikou". Na polovinu kuřecích prsou poklademe sýr a šunku (100 g) a překlopíme. Okraje jemně naklepeme a "přilepíme" maso k sobě. Obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném a osoleném vajíčku nastaveném mlékem (na 2 vejce cca 50 ml mléka) a strouhance. Dáme do chladničky cca 1 - 4 hodiny odležet. Vyjmeme z chladničky obalíme ještě jednou ve vajíčku a smažíme na oleji do zlatova. Podáváme s brambory, bramborovým salátem, kaší nebo:

Gratinovanými brambory:

 

Postup: 1 kg středních, stejně velkých brambor oškrábeme a opláchneme ve studené vodě. Jednotlivé brambory nakrájíme podélně na slabé plátky ale nerozdělujeme (brambory musí držet tvar). Opatrně naskládáme do zapékací misky. Každý brambor zvlášť osolíme, okořeníme "Provensálskou" směsí a zakápneme olejem. Odkryté pečeme při 180 - 200 °C cca 15 - 20 minut, až vršek brambor zčervená. Zalijeme 1 šlehačkou a při stejné teplotě dopečeme (15 - 20 minut). Šlehačka se nesmí úplně vypéci, aby brambory nebyly suché.

 

Tisk receptu