Plněné žampiony

Ingredience: 8 velkých žampionů, 6 brambor, sůl, bílý pepř, jednu cibuli, 40 dkg brokolice, 10 dkg anglické slaniny,  kelímek (2 dl) smetany na šlehání, 1/8 l mléka, dvě lžíce škrobu, jednu lžíci instantní polévky nebo práškového polévkového koření, svazek zelené petrželky, dvě lžíce másla, strouhaný muškátový oříšek a dvě lžíce parmazánu

 

Postup: brambory oloupeme a uvaříme asi 20 minut. Opereme brokolici, rozebereme ji na malé růžičky, a asi 5 minut před dovařením brambor ji přidáme k bramborám.

 

Na omáčku nakrájíme slaninu na kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno. Očistíme  a opláchneme žampiony, opatrně z nich vykroutíme nožky a ty nadrobno nakrájíme, hlavičky dáme stranou. V kastrolku do křupava osmahneme slaninu, přidáme cibuli a nakrájené nožky žampionů. Krátce podusíme podlijeme smetanou a mlékem a ještě povaříme. Škrob rozmícháme ve studené vodě a omáčku s ním zahustíme. Za stálého míchání necháme přejít varem. Dochutíme polévkovým kořením a pepřem.

 

Brambory s brokolicí slijeme a rozmačkáme vidličkou. Okořeníme solí, pepřem a muškátem. Promícháme až vznikne pyré které naplníme do sáčku a ozdobně nastříkáme do hlaviček žampionů. Do ohnivzdorné nalijeme omáčku, do které jsme ještě zamíchali zelenou petrželku. Na ni vložíme žampiony a posypeme je strouhaným sýrem. Zapékáme je asi 5 - 8 minut v předehřáté troubě. 

 

 

Tisk receptu