Játra po Toskánsku

Ingredience: 300 g telecích či vepřových jater, 2 lžíce sádla, 1 vrchovatá lžíce majoránky, 250 g sladké smetany, worcestrová omáčka, 1 malá cibule, sůl, pepř, krupicový cukr, mléko, polévkové koření

 

Postup: játra ponecháme přes noc v mléce v lednici, aby změkla. Asi hodinu před přípravou je dáme do mrazáku, aby se později lépe krájela. Sádlo rozpálíme v hlubší pánvi. Játra nařežeme na hranolky, posypeme jemně cukrem, aby zkaramelizovala a prudce opečeme v sádle. Vyndáme z pánve na talíř či mísu a uchováme v teplé troubě. Do výpeku nasypeme na drobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme worcester, špetku polévkového koření a vrchovatou lžíci majoránky, zamícháme, aby se ingredience spojily a přidáme smetanu. Za stálého míchání necháme její hmotnost snížit asi o čtvrtinu, aby zhoustla a přidáme játra, jen aby se znovu ohřála. Teprve tehdy opepříme a osolíme, jinak by játra byla tvrdá.

 

Příloha: smažené nebo americké brambory a hlávkovým salátem.

 

Tisk receptu