Kynuté knedlíky s ostružinami

Ingredience: 300 g polohrubé mouky 300 g hladké mouk 0,33 l mléka 30 g droždí 20 g cukru 2 ks žloutky sůl, ostružiny, cukr, máslo, zakysaná smetana

 

Postup: mouku dáme do mísy, osolíme a přidáme droždí vykynuté v části mléka. Ve zbylém mléce rozkvedláme vejce a přidáme k ostatnímu. Vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto, které nakonec poprášíme moukou a dáme do tepla vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, které na pomoučněném válu rozválíme na placičky a plníme ostružinami. Přikryté utěrkou necháme ještě chvilku kynout. Pak knedlíky vaříme v osolené vodě 8-10 minut tak, aby mohly plavat. Nejprve z jedné strany, pak otočíme a dovaříme. Hotové vyndáme cedníkem a propichujeme vidličkou. Knedlíky s ostružinami omastíme rozpuštěným máslem, pocukrujeme a přelijeme zakysanou smetanou.

 

Tisk receptu