Babiččin borůvkový koláč

Ingredience: 250g polohrubé mouky, 150g tvrdého nastrouhaného tvarohu, 1/8 l mléka, 1 žloutek, 30g másla, 10g práškového cukru, 10 g droždí, sůl

 

Postup: uděláme si kvásek. Do zadělávací mísy dáme mouku, trochu osolíme, žloutek, cukr a rozpuštěné máslo, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zapracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Mezitím nastrouháme tvrdý tvaroh a opláchneme borůvky, které necháme dobře okapat. Připravíme si rendlík (jako malá dortová forma), ten vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vykynuté těsto na pomoučněném válu vyválíme tenkou placku. Dáme ji do rendlíku, připlácneme ke stěnám a zbytek, který visí přes okraj, zatím necháme tam kde je. Na dno nasypeme rozstrouhaný tvaroh, který jsme před tím pocukrovali a pokapeme máslem. Borůvky, které zatím oschly, také pocukrujeme a navršíme až k okraji rendlíku. A teď přijde na řadu převislé těsto, jímž borůvky překryjeme tak, že necháme volný jen střed velký asi jako posvícenský koláček. Dáme péct. Před koncem pečení, když okraj pěkně zrůžoví, pomažeme máslem. Také se může pomazat rozkvedlaným žloutkem.

 

Tisk receptu