Jahodový koláč

Ingredience: 4 větší vejce, 250g cukru, 250g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 4 lžíce horké vody, tuk a hrubá mouka na plech, šlehačka a lístky meduňky na ozdobu

 

Náplň: jahodová marmeláda, miska čerstvých jahod, podle potřeby trochu cukru, 1 lžíce želatiny, šálek vody nebo zředěné jahodové šťávy

 

Postup: žloutky a cukr ušleháme ve šlehači na krém, postupně přidáváme horkou vodu a do směsi vmícháme mouku s práškem do pečiva a hustý sníh z bílků. Těsto vlijeme do dvou koláčových nebo jedné dortové formy vymaštěné tukem a vysypané moukou a v předehřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout. Želatinu rozmícháme ve studené vodě nebo šťávě, necháme 1/2 hodiny nabobtnat, pak ji přivedeme téměř k varu (pozor nevaříme!) a ihned odstavíme z ohně. Za občasného zamíchání ji necháme vychladit. Upečený koláč potřeme marmeládou, obložíme čerstvými omytými a okapanými jahodami, které můžeme trochu posypat cukrem a přelijeme želatinou. Ozdobíme lístky meduňky nebo kopečky šlehačky.

 

Tisk receptu