Koláč s drobenkou

Ingredience: 125 ml mléka, 500 g hladké mouky, 21 g droždí, 230 g cukru, 1 vejce, 1 kg třešní, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce strouhanky.

 

Postup: mléko mírně ohřejeme. Mezitím prosejeme do mísy 250g mouky a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a nakonec přidáme 2 lžíce cukru a vlažné mléko. Všechno důkladně promícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme přibližně 15 minut kynout. Potom přidáme vejce a 40g změklého tuku. Vše dobře propracujeme. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout dalších 30 minut. Třešně vypeckujeme. V cedníku dáme okapat. Kynuté těsto vyválíme na pomoučněném plechu a necháme ještě 15 minut kynout. Ze zbylé mouky, másla, cukru a vanilkového cukru vypracujeme drobenku. Vykynuté těsto rozválíme, posypeme strouhankou a poklademe třešněmi. Nakonec koláč posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 40 minut.

 

Tisk receptu