Tvarohový koláč

Přísady na těsto: 0,5 kg polohrubé mouky, 3 dkg droždí, 8 dkg cukru, 8 dkg tuku, 1 až 2 žloutky, půl lžičky soli, čtvrt litru mléka, tuk na pomaštění plechu

 

Přísady na tvaroh: 500 g tvarohu, rozinky, 1 vejce, kousek másla, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce cukru krupice.

 

Přísady na žmolenku: dvě lžíce másla, 4 lžíce cukru, 8 lžic polohrubé mouky.

 

Postup: z mléka odebereme asi půl šálku a ohřejeme je, aby bylo vlahé. Přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Kvásek necháme na teple vykynout. Do mísy dáme osolenou mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, tekutý vychladlý tuk, žloutky a zaděláme vláčné těsto. Dobře je vypracujeme vařečkou, zakryjeme utěrkou a necháme na teple kynout. Mezitím si připravíme tvaroh. Do tvarohu přidáme 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce cukru krupice, vajíčko, rozinky a kousíček másla. Všechno dobře promícháme. Žmolenka - Vše dáme do mísy a proděláváme dokud se směs nebude sypat. Z vykynutého těsta uválíme placku, kterou potom vytvarujeme na tukem vymazaný plech, tak aby ho těsto pokrylo celý a na koncích byli vidět silnější okraje. Dobré je, pomazat těsto než dáme tvaroh bílkem - aby se tvaroh nevpíjel do těsta. Rozetřeme tvaroh a posypeme žmolenkou. Okraje nepokrytého těsta pomažeme žloutkem. Pečeme ve středně teplé troubě (160°C)

 

Tisk receptu