Medovník od cukrářky

Ingredience - těsto: 450g hladká mouka, 185g cukr moučka, 185g másla nebo margarínu, 1 vejce (větší), 1,5 čajové lžičky sody, 1,5 polévkové lžíce medu, 4 polévkové lžíce mléka nebo smetany ke šlehání

Postup: cukr, máslo, vejce, med a mléko nahřejeme nad vodní párou do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout, před vychladnutím přidáme jedlou sodu. Studenou směs nalijeme do misky s moukou a řádně propracujeme. Těsto necháme odležet v ledničce. Poté vyválíme na 5 stejných tvarů (nejlépe kulatý) propícháme vidličkou. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu, při teplotě 180-200°C. Po upečení ihned oddělujeme od plechu.

Ingredience - krém: 250g zakysané smetany, 250g cukr moučka, 250g strouhaných ořechů (vlašské)

Postup: smetanu ke šlehání uvedeme do varu a přidáme strouhané ořechy povaříme a necháme vychladnout. Poté vyšleháme na nižším stupni. Po vyšlehání zamícháme zbylé ořechy, zakysnou smetanu a cukr.

Cukrový rozvar: 32g cukr krupice, 20g vody, řádně provaříme a nalijeme 10 ml rumu.

Dokončení: každý upečený plát potřeme rozvarem a krémem slepíme dohromady. Boky i vršek také potřeme krémem. Poté posypeme medovník strouhaným perníkem (vršek i boky), a na vrch ještě nasekáme ořechy.

 

Tisk receptu