Vánoční medovník

Ingredience: 250 g medu, 150 g cukru, 100 g másla (Rama), 500 g hladké mouky, 1 lžíce nového koření, 1/2 lžičky skořice, 1 sáček prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli, 2 vejce, 20 ks oloupaných mandlí, dle potřeby strouhanka, trochu mletých hřebíčků, špetka kardamom, muškátového květu a anýz.

Postup: med s cukrem, ramou a 3 lžíce vody zahřejeme a zamícháme do husté masy. Necháme vychladnout. Mouku smícháme s umletým kořením a práškem do pečiva. Do medové masy vmícháme vejce, všechno postupně přidáváme k mouce a zamícháme. 35 cm dlouhou hranatou formu vymastíme a vysypeme strouhankou. Nalijeme do ní těsto, povrch zarovnáme a ozdobíme mandlemi. Medovník je upečený, když se po zapíchnutí špejle na ní nepřichytává těsto. Po upečení ho necháme 30 minut ve formě odpočívat, potom ho vyklopíme a zabalíme do alobalu nebo průsvitné fólie. A necháme 2 dny odpočinout.

 

Tisk receptu