Nákyp z mletého masa
Ingredience: 800 g menších brambor, 1 střední cibule, 300 g mletého masa, 1 lžíce oleje, 3 lžíce másla, sůl, pepř, sladká paprika, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce kari koření, 1/8 l zeleninové polévky, 200 ml smetany ke šlehání, 75 g strouhaného sýra, tymián
Postup: brambory omyjeme a vaříme ve slupce asi 20 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Spolu s mletým masem ji opékáme na rozpáleném oleji asi 7 minut. Ochutíme solí, pepřem a paprikou. Dále zahřejeme tuk, osmahneme na něm mouku a posypeme kari kořením. Za stálého míchání podlijeme polévkou a smetanou, přidáme nastrouhaný sýr. Brambory slijeme. Opláchneme studenou vodou, oloupeme, případně přepůlíme. Do nákypové formy vrstvíme brambory, mleté maso a omáčku. V troubě zapékáme dozlatova (225 stupňů) asi 20 minut. Posypeme tymiánem.