Sekaná pečeně na smetaně

Ingredience: 300 g mletého masa, 1 dl mléka, 1 žemle, 1 vejce, 40 g slaniny, 40 g cibule, 40 g rostlinného tuku, 100 g kořenové zeleniny, 40 g hladké nebo polohrubé mouky, 2 dl smetany, 1 lžíce strouhanky - podle potřeby, ocet nebo citrónová šťáva, mletý pepř, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl

Postup: mleté maso promícháme s vejcem, částí sekané cibule, rozkrájenou žemlí, předem zvlhčenou mlékem a vymačkanou, na kostičky rozkrájenou slaninou, strouhankou, špetkou mletého pepře a soli. Namočenou rukou utvoříme ze směsi šišku.
Zbylou cibuli vložíme do kastrolu se zahřátým rostlinným tukem, přidáme plátky zeleniny, 1 bobkový list, 2 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření a osmažíme do růžova. Na osmaženou zeleninu vložíme šišku sekané, krátce osmahneme, podlijeme šálkem horké vody nebo vývaru z kostí a vložíme do předehřáté trouby. Během tepelné úpravy opakovaně přeléváme sekanou vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme. Do červena upečenou sekanou vyjmeme a rozkrájíme na porce. Šťávu zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a dobře povaříme. Potom přecedíme, podle chuti přisolíme nebo přikyselíme a přelijeme přes porce sekané.

Příloha: houskový knedlík

 

 

Tisk receptu