• Ovoce zelenina
• Arašídy (burské oříšky) dlouho neskladujeme. Obsahují hodně tuku, který delším skladováním žlukne.
• Banány nesnášejí nízkou teplotu. Proto je neukládáme do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži.
• Cibuli a česnek skladujeme vázané ve věncích, které zavěšujeme v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo ve spíži na lískách můžeme skladovat jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.
• Čerstvý ananas nikdy nekrájíme nožem, kterým jsme jej loupali. Kyselina ze slupky může způsobit zánět úst.
• Citrón rozříznutý uchováváme tak, že jej řeznou stranou položíme na talířek a uložíme do chladničky.
• Citróny déle vydrží uložené v láhvi: pěkné, tuhé zdravé a ještě ne zcela vybarvené plody balíme do papírového ubrousku, nekláme je do větších lahví nebo sklenic, které přiklopíme talířkem nebo miskou a obrátíme. Uložíme je v chladné a suché místnosti.
• Citrónovou kůru uchováváme nastrouhanou a promíchanou se solí nebo s cukrem. Slanou dáváme do omáčky, sladkou do moučníků a krémů. Skleničku s kůrou dobře zavážeme a uskladníme v chladu.
• Citrónovou šťávu uchováváme v létě v mrazničce v krabičkách z plastické hmoty na led. Šťávu vylisujeme, procedíme a nalijeme do dílků. Zmrazenou šťávu přidáváme pak do vody s cukrem, omáček, krémů apod.
• Citrusové plody vydrží v chladničce déle, ale ztrácejí svou vůni. Před podáváním je musíme nechat chvíli při pokojové teplotě, aby se aroma rozvinulo.
• Sušené ovoce vydrží déle čerstvé, tj. vlhké a vláčné, uložíme-li je do chladničky.
• Fíky dlouho neskladujeme. Na kratší dobu je zavěšujeme v suché chladné místnosti.
• Jahody trháme časně ráno, dokud nejsou prohřáté sluncem. Plody omyjeme na sítu a pak odstraníme stopky. Třešně naopak češeme večer. Nikdy nekonzumujeme nahnilé ovoce, ani je nevykrajujeme!
• Fíky se při krájení hodně lepí,ale když je před krájením vložíte na chvilku do mrazáku lepit se nebudou.
• Hrozny vinné uchováváme (někdy až do vánoc) zavěšené v chladném sklepě. Aby nevyschly, ponoříme jim stopky do zavěšené nádobky (zkumavky) s vodou, kterou během doby doplňujeme.
• Hrušky skladujeme rozložené na lískách v chladu. Ke skladování se hodí jen tvrdé, zelené, zdravé plody s neulámanými stopkami.
• Houby sušené ukládáme ve sklenici nebo krabici z plastické hmoty na suchém a chladném místě. Můžeme, je také dobře usušené roztlouci na prášek a uchovávat ve sklenici se zabroušenou zátkou.
• Lák z nakládaných okurek nevyhazujte. Použijte ho do salátové zálivky místo octa.
• Zelí snadno a rychle nakrouháte když hlávku rozpůlíte a rozkrájíte na tenké proužky na strojku na chleba.
• Opékané brambory budou křupavější, když je před smažením poprášíte moukou.
• Při vaření květáku dejte do vody trochu mléka. Zabráníte tomu, aby po květáku voněl celý byt.
• Cibule nás nebude štípat do očí, když ji budeme krájet zahřátým nožem.
• Před smažením můžeme cibuli posypat trochou hladké mouky, rychleji zezlátne.
• Z květáku - vyplave všechen hmyz, když ho na 15 minut ponoříme do slané vody.
• Cibule a pórek bude v pomazánkách a salátech stravitelnější, když je po nakrájení posypeme lžičkou soli, lehce promícháme a 10 minut necháme odpočinout
• Rajčata půjdou krásně loupat, když je na 5 vteřin ponoříme do vroucí vody a hned zchladíme studenou vodou
• Cibule a pórek bude v pomazánkách a salátech stravitelnější, když je po nakrájení posypeme lžičkou soli, lehce promícháme a 10 minut necháme odpočinout.
• Zeleninu jako přílohu vaříme v páře a co nejkratší dobu.
• Povadlou zeleninu očistíme od hnědých míst a listů a ponoříme na hodinu do studené vody, do níž přidáme šťávu z jednoho citrónu, nebo několik lžic octa.
• Do hlávkového salátu přidáme sůl až těsně před podáním. Po soli listy hlávkového salátu rychle vadnou.
• Zelí a kořenová zelenina vydrží čerstvá až týden, uložíme-li je na vzdušném a chladnějším místě.
• Česnek uchováme, když ho oloupaný dáme zmrazit v krabičce do mrazáku.
• Zeleninu, která při pokojové teplotě rychle vadne, musíme hned po nákupu alespoň částečně očistit (neloupat). Volně zabalenou v polyetylénovém sáčku uložíme v chladničce do přihrádky určené na zeleninu. Vydrží čerstvá 2—3 dny.
• Z květáku vyplave všechen hmyz, když ho na 15 minut ponoříme do slané vody.
• Než uložíme mladou karotku na několik dnů do chladničky, zbavíme ji předem nati. Odebírá karotce vlhkost.
• Rajčata uložíme na vzdušném, chladném místě. Uložením v chladničce ztrácejí své aroma.
• Zeleninu a ovoce i hroznové víno uchováme do vánoc jako čerstvé když je dáme do koše a zavěsíme asi metr od povrchu do studny /pokud máme/.
• Potřebují vlhko. Je dobře vložit je na chvíli do sklenice se studenou vodou, jakmile dost nasáknou, uložíme je do jiné suché sklenice s pevným uzávěrem a postavíme do chladničky. Takto ošetřeny vydrží čerstvé téměř celý týden.
• Bylinky je možné rovněž vlhké uložit do PVC sáčku, ihned jej nafouknout a pevně uzavřít. V tomto „balónkovém" obalu je položíme do spodní přihrádky chladničky.
• Kopr, pažitka nebo zelená petrželka se dají dobře zmrazit.
• Pokud je petrželová nať povadlá, vložte ji na několik minut do studené vody a bude zase jako čerstvá.
• Při vaření zeleniny ušetříte energii, když ji nakrájíte na malé kousky, růžičkové kapustě a brokolici nařízněte košťál do kříže.
• Arašídy (burské oříšky) dlouho neskladujeme. Obsahují hodně tuku, který delším skladováním žlukne.
• Banány nesnášejí nízkou teplotu. Proto je neukládáme do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži.
• Cibuli a česnek skladujeme vázané ve věncích, které zavěšujeme v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo ve spíži na lískách můžeme skladovat jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.
• Čerstvý ananas nikdy nekrájíme nožem, kterým jsme jej loupali. Kyselina ze slupky může způsobit zánět úst.
• Citrón rozříznutý uchováváme tak, že jej řeznou stranou položíme na talířek a uložíme do chladničky.
• Citróny déle vydrží uložené v láhvi: pěkné, tuhé zdravé a ještě ne zcela vybarvené plody balíme do papírového ubrousku, nekláme je do větších lahví nebo sklenic, které přiklopíme talířkem nebo miskou a obrátíme. Uložíme je v chladné a suché místnosti.
• Citrónovou kůru uchováváme nastrouhanou a promíchanou se solí nebo s cukrem. Slanou dáváme do omáčky, sladkou do moučníků a krémů. Skleničku s kůrou dobře zavážeme a uskladníme v chladu.
• Citrónovou šťávu uchováváme v létě v mrazničce v krabičkách z plastické hmoty na led. Šťávu vylisujeme, procedíme a nalijeme do dílků. Zmrazenou šťávu přidáváme pak do vody s cukrem, omáček, krémů apod.
• Citrusové plody vydrží v chladničce déle, ale ztrácejí svou vůni. Před podáváním je musíme nechat chvíli při pokojové teplotě, aby se aroma rozvinulo.
• Sušené ovoce vydrží déle čerstvé, tj. vlhké a vláčné, uložíme-li je do chladničky.
• Fíky dlouho neskladujeme. Na kratší dobu je zavěšujeme v suché chladné místnosti.
• Fíky se při krájení hodně lepí,ale když je před krájením vložíte na chvilku do mrazáku lepit se nebudou.
• Hrozny vinné uchováváme (někdy až do vánoc) zavěšené v chladném sklepě. Aby nevyschly, ponoříme jim stopky do zavěšené nádobky (zkumavky) s vodou, kterou během doby doplňujeme.
• Hrušky skladujeme rozložené na lískách v chladu. Ke skladování se hodí jen tvrdé, zelené, zdravé plody s neulámanými stopkami.
• Houby sušené ukládáme ve sklenici nebo krabici z plastické hmoty na suchém a chladném místě. Můžeme, je také dobře usušené roztlouci na prášek a uchovávat ve sklenici se zabroušenou zátkou.
• Při zpracování ovoce nikdy nepoužívejte ani dobře vymyté plastové nádoby od hnojiv, herbicidů či jiných chemických látek!
• Získaná šťáva se do lahví plní vždy jen asi 7 cm pod okraj hrdla. Naplněné, ale neuzavřené lahve se pak pasterují v hrnci, kde voda musí dosahovat do výše hladiny šťávy v lahvích!
• Zahřívat (sterilizovat) můžete rovněž celý objem šťávy najednou, nejlépe ve větším hrnci. Čisté a zahřáté lahve nebo demižony je pak nutné plnit ihned po odstavení horkou šťávou (jedná se o tzv. sterilaci horkým rozlivem).
• Pokud se rozhodnete pro čistě hruškovou šťávu, potom počítejte s tím, že bude mdlé chuti. Z toho důvodu se při lisování kombinují hrušky s kyselejšími jablky. Přídavek jablek by měl činit nejvýš 20 %.