• Rady ryby

Ryby kucháme ostrým nožem tak, že rozřízneme břicho od řitního otvoru až po žábry a vnitřnosti opatrně vyjmeme. Velmi opatrně vyjmeme žluč, pak i měchýř a střívka. Jikry nebo mlíčí použijeme na polévku. Odřízneme hlavu, ze které nůžkami na drůbež vystříháme žábry, nožem vyloupneme oči a hlavu dáme vařit na polévku.

Ryby na modro složíme před vařením do pekáče a přelijeme vařícím octem, aby kůže zůstala pěkně modrá.

Ryby stahujeme tak, že odřízneme hlavu, podstrčíme pod kůži nůž nebo palec ruky a kolem dokola odtahujeme kůži od masa, tak se kůže sloupne.

Ryby vaříme vcelku (například pstruhy). Aby se nekroutily, na několika místech na hřbetě nařízneme kůži a pak je teprve klademe do horké vody.

Ryby zbavujeme šupin tak, že je položíme na prkénko, přidržíme za ocas, šupiny odtrhneme od ocasu k hlavě tupou stranou nože nebo ozubenou částí škrabky. Jsou-li šupiny zaschlé, ponoříme rybu do horké vody, ihned vyndáme a odtrhneme.

Mírovo škrabka na šupiny: kousek prkénka a k němu přitlouct víčka od piva-limonády, velikost škrabky si každý udělá podle sebe.

Nepříjemný pach kapra odstraníme tak, že ho velmi důkladně zvenku i zevnitř omyjeme v silném solném roztoku pokapeme citrónem a necháme v chladu alespoň hodinu odležet.

Syrovou vykuchanou rybu očistíme a zakapeme citrónovou šťá­vou, sladkovodní rybu osolíme. Pak ji zabalíme do alobalu, dáme do hlubší misky a obloženou ledem umístíme pod výparník chlad­ničky. Vydrží 2 dny.

Uzená ryba volně zabalená v alobalu vydrží v chladničce 2-3 dny.

Kyselé rybičky v otevřeném obalu je nutno spotřebovat do 3 dnů.