Kapr načerno po Staročesku

Ingredience: 1 kapr, kořenová zelenina, 1 malá cibule, 12 zrnek pepře, 3 hřebíčky, 4 zrnka nového koření, 1 velký bobkový list, 2 lžíce másla, krev z kapra, 2,5 dl octové vody, 5 dl sladkého černého piva, hrst sušených švestek
hrst ořechů, 2-3 lžíce medu nebo karamelu, hrst strouhaného perníku, hrst strouhaného černého chleba, 2 lžíce bezinkové, malinové nebo jiné pikantní zavařeniny, 1/2 hrsti rozinek a mandlí

Postup: všechnu zeleninu nakrájíme a osmahneme ji s kořením dozlatova. Kapra vypláchneme octovou vodou, kterou spolu s krví přilijeme k zelenině. Doplníme černým pivem, sušenými švestkami a ořechy a vše důkladně povaříme. V tomto vývaru opatrně uvaříme rozděleného a osoleného kapra. Měkkého kapra vyjmeme na mísu, vývar přecedíme a vroucí zahustíme perníkem, chlebem a zavařeninou pikantní chuti a tmavé barvy. Podle potřeby přibarvíme karamelem, přisolíme a vaříme, až je omáčka hladká a ne příliš hustá. Nakonec přidáme rozinky a spařené krájené mandle. Horkou omáčku nalijeme na rybu a podáváme s knedlíky.

 

Tisk receptu