Ruský salát

Ingredience: 2 vejce, 500 g brambor, 200 g mrkve, 1 červená paprika, 150 g mražených fazolových lusků, 100 g mraženého hrášku, 250 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce naložených kaparů, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky

 

Majonéza: 1 žloutek, na špičku nože hořčice, sůl, 125 ml oleje, 1-2 lžíce citrónové šťávy, černý mletý pepř

 

Postup: natvrdo uvařená vejce nakrájíme na osminky. Brambory a mrkev oloupeme. Brambory  nakrájíme asi na 2 cm kostičky, mrkev na 1 cm kostičky. Papriku očistíme a nakrájíme asi na 1 cm kostičky. Fazolové lusky a hrášek necháme rozmrazit. Vývar uvedeme do varu, přidáme brambory, mrkev a fazolové lusky, přiklopíme poklicí a necháme asi 10 min vařit. Poté přidáme papriku a hrášek a vaříme ještě 5 minut. Pak scedíme, vychladíme a nasypeme do mísy. Mezi tím si připravíme majonézu, žloutek, hořčici a špetku soli ušleháme šlehačem. Postupně přiléváme tenkým praménkem olej a zašleháváme do masy, až se utvoří hustá majonéza, ochutíme solí a pepřem a citrónovou šťávou. Z kaparů slijeme nálev a necháme je okapat (nálev uchováme). Kapary přidáme k zelenině. Do majonézy vmícháme 2-3 lžíce nálevu, přidáme k zelenině a vše lehce promícháme. Salát nechte hodinu vychladit. Před podáváním posypte petrželkou a osminkami vajec.

 

 

Tisk receptu