Salát mistra šéfkuchaře

Ingredience: 600 g červené řepy, 400 g malých brambor, 2 jarní cibulky, 3 rajčata, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce nasekaného koriandru, 100 g černých oliv

 

Zálivka: 5 lžic bílého vinného octa, sůl, pepř, 1 špetka kajenského pepře, 6 lžic panenského olivového oleje

 

Postup: červenou řepu vložte do hrnce a zalijte vodou aby byla ponořená, přiveďte k varu, přikryjte a na mírném ohni vařte asi 1 hodinu doměkka. 4 lžíce vývaru odeberte a dejte stranou. Pak řepu sceďte, rychle přelijte studenou vodou a nechte krátce zchladnout. Mezitím uvařte doměkka brambory, sceďte a nechte vychladnout. Červenou řepu a brambory oloupejte a nakrájejte asi na 1/2 cm plátky. Každou surovinu vložte do jiné mísy. Cibulku nakrájejte na tenká kolečka. Sloupněte rajčata, vyberte semínka a nakrájejte na kostky. Cibulku i rajčata přidejte k řepě a promíchejte. Česnek nadrobno nasekejte. Česnek, petrželku, koriandr a 4 lžíce vývaru z řepy přidejte k řepě a promíchejte. Zbylou zálivkou pokapejte brambory a opatrně promíchejte. Saláty přikryjte a dejte vychladit. Oba saláty dochuťte solí a pepřem, případně přidejte ocet. Doprostřed servírovací mísy naaranžujte salát z řepy a okolo dejte brambory.

 

Tisk receptu