Zdravotní majonézy a zálivky

Tvarohová majonéza (1 porce)

 

Ingredience: 125 g tvarohu, mléko podle potřeby, kousek cibule nebo trochu sekané pažitky či jiných zelených bylinek nebo 1 lžička rajčatového kečupu či jemné hořčice nebo strouhaného křenu

 

Postup: tvaroh rozmícháme postupným přidáváním mléka a mícháme tak dlouho, až má hustotu majonézy. Pak ochutíme některou z uvedených přísad, případně trochu osolíme. Podle vlastního uvážení můžeme majonézu obohatit trochou smetany nebo oleje.

 

 

 

Křenová majonéza (1 porce)

 

Ingredience: 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička nastrouhaného křenu, sůl

 

Postup: všechny přísady dobře promícháme.

 

TIP: hodí se k salátu z mrkve, červené řepy, rajčat.

 

 

 

Hořčicová majonéza (1 porce)

 

Ingredience: 1 lžíce bílého jogurtu, ½ lžičky jemné hořčice, sůl

 

Postup: všechny přísady dobře promícháme.

 

TIP: hodí se k okurkovému i hlávkovému salátu.

 

 

 

Jogurtová zálivka (1 porce)

 

Ingredience: 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce citrónové šťávy, jemně nasekané libovolné bylinky nebo kousek nastrouhané cibule.

 

Postup: všechny přísady dobře promícháme.

 

TIP: hodí se k listovým salátům, místo jogurtu můžeme použít biokys.

 

 

 

Rajčatová zálivka (1 porce)

 

Ingredience: 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce rajčatového protlaku trochu citrónové šťávy, špetka cukru

 

Postup: všechny přísady dobře promícháme.

 

TIP: hodí se k salátům z těch druhů zeleniny, které mají nevýraznou chuť

 

 

Jogurtová zálivka s bylinkami 

 

Ingredience: 150g jogurtu, 2 lžíce salátové majonézy, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíci citrónové šťávy a 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, kopr, bazalka, pažitka, estragon, kerblík, petrželka

 

Postup: metlou dobře rozmícháme jogurt a 2 lžíce salátové majonézy. Zašleháme 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíci citrónové šťávy a 3 lžíce olivového oleje. Přidáme sůl a pepř. Najemno nasekáme různé druhy bylinek a vmícháme je do zálivky.