Zdravotní majonézy a zálivky
Tvarohová majonéza (1 porce)
Ingredience: 125 g tvarohu, mléko podle potřeby, kousek cibule nebo trochu sekané pažitky či jiných zelených bylinek nebo 1 lžička rajčatového kečupu či jemné hořčice nebo strouhaného křenu
Postup: tvaroh rozmícháme postupným přidáváním mléka a mícháme tak dlouho, až má hustotu majonézy. Pak ochutíme některou z uvedených přísad, případně trochu osolíme. Podle vlastního uvážení můžeme majonézu obohatit trochou smetany nebo oleje.
Křenová majonéza (1 porce)
Ingredience: 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička nastrouhaného křenu, sůl
Postup: všechny přísady dobře promícháme.
TIP: hodí se k salátu z mrkve, červené řepy, rajčat.
Hořčicová majonéza (1 porce)
Ingredience: 1 lžíce bílého jogurtu, ½ lžičky jemné hořčice, sůl
Postup: všechny přísady dobře promícháme.
TIP: hodí se k okurkovému i hlávkovému salátu.
Jogurtová zálivka (1 porce)
Ingredience: 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce citrónové šťávy, jemně nasekané libovolné bylinky nebo kousek nastrouhané cibule.
Postup: všechny přísady dobře promícháme.
TIP: hodí se k listovým salátům, místo jogurtu můžeme použít biokys.
Rajčatová zálivka (1 porce)
Ingredience: 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce rajčatového protlaku trochu citrónové šťávy, špetka cukru
Postup: všechny přísady dobře promícháme.
TIP: hodí se k salátům z těch druhů zeleniny, které mají nevýraznou chuť
Jogurtová zálivka s bylinkami
Ingredience: 150g jogurtu, 2 lžíce salátové majonézy, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíci citrónové šťávy a 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, kopr, bazalka, pažitka, estragon, kerblík, petrželka
Postup: metlou dobře rozmícháme jogurt a 2 lžíce salátové majonézy. Zašleháme 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíci citrónové šťávy a 3 lžíce olivového oleje. Přidáme sůl a pepř. Najemno nasekáme různé druhy bylinek a vmícháme je do zálivky.