Jablkové píchance

Ingredience: 1/2 kg jablek, 3 žloutky, 12 dkg cukru, 12 dkg rozehřátého másla, 3 lžíce smetany nebo mléka, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 5 dkg bramborové mouky,10 dkg pšeničné mouky, 5 bílků, cukr, skořici

 

Postup: žloutky umícháme do pěny s cukrem. Přidáme rozehřáté máslo a smetanu nebo mléka. Když je vše hladce spojeno, dobře promícháme, přidáme prášek do pečiva a bramborovou mouku Solamyl. Naposled zamícháme pšeničnou mouku se sněhem z bílků. Hmotu opatrně vlijeme do vymaštěného a vysypaného pekáče asi na 3 prsty výše. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na slabé čtvrtky. Zapícháme je stejnoměrně do těsta, poprášíme cukrem se skořicí smíchaným a dáme péci. Upečené ještě za tepla vykrajujeme nožem v horké vodě namočeným a do sucha otřeným. Jde to velmi snadno - i vyklopit by to šlo, ale jemné těsto by se mohlo přetrhnout a srazit. Toto pečivo je velmi výživné, lehce stravitelné a jemné.

 

Tisk receptu