Křížové buchtičky

Ingredience: 12 lžic rozpuštěného a zchlazeného rostlinného tuku (například Flora či Hera), 1 hrnek + 1 lžíce mléka, 2 balíčky kvasnic, 1/2 hrnku pískového cukru, 2 lžičky soli, 3/4 lžičky skořice, 3/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 4 vejce, 5 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, balíček rozinek, 1 bílek, 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, lžíce tuku na mísu a plech a několik lžic mouky na vál.
Postup: mísu vymažeme rostlinným tukem. V kastrůlku zahřejeme 1 hrnek mléka a nalijeme do mísy, přidáme kvasnice, cukr, 2 lžičky soli, skořici, muškátový oříšek, rostlinný tuk a rozšlehané vejce. Prosejeme mouku a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Nakonec vmícháme rozinky. Těsto hněteme na pomoučeném válu, dáme opět do tukem vymazané mísy, přikryjeme a necháme v teple vykynout (cca 1 a 1 hodiny). Po vykynutí těsto na vále prohněteme a rozdělíme si jej na menší bochánky (cca 24 ks), které vypracujeme v pevnou kouli a poklademe na tukem vymazaný plech, každý bochánek asi 2 cm od sebe. Přikryjeme plech a necháme znovu vykynout. Pak našleháme bílek se lžící vody, špetkou soli a potíráme povrch vykynutých bochánků. Nakonec na povrchu každého bochánku nůžkami prostřihneme kříž. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme do zlatohnědé. Na ozdobu si připravíme polevu z cukru, lžíce mléka a citrónové šťávy, a po upečení zdobíme bochánky do předem nastřihnutého kříže (zdobit můžeme cukrářským sáčkem nebo kornoutkem z pečícího papíru).

 

Tisk receptu