Malé bochánky s oříšky

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 125 g másla, 100 g cukru, 3 žloutky, 35 g droždí, 200 ml mléka, 2 lžíce rumu, 40 g rozinek, 30 g mandlí, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1 vejce na potření, citrónová kůra, oříšek másla na vymazání plechu, sůl

 

Postup: ze dvou lžic vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek a necháme jej vzejít. Máslo utřeme v míse s cukrem a žloutky. Přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou kůru asi z půlky citronu, rum, připravený vykynutý kvásek, zbytek vlažného mléka a sůl. Přisypeme mouku a vypracujeme těsto, které se nelepí. Nakonec do něj zapracujeme spařené rozinky a oloupané, mírně opražené, nadrobno nasekané mandle. Těsto vyválíme do bochánku a necháme vykynout v míse. Přikryjeme utěrkou. Vykynuté těsto znovu dobře propracujeme a vytvoříme malé bochánky, které položíme na vymaštěný plech. Necháme je ještě chvíli kynout. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem, nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi. Zpočátku pečeme při teplotě 180°C, po 10 minutách teplotu zmírníme na 140°C.

 

Tisk receptu