Ořechovo-medové řezy

Ingredience na těsto:  20 dkg cukru krupice, 20 dkg másla nebo Hery, 2 celá vejce, 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce mléka, 2 lžičky sody, 50 dkg hladké mouky

Ingredience na krém:  1,5 hrnku mléka, 1,5 polévkové lžíce hladké mouky, 1,5 polévkové lžíce Solamylu, 1 vanilka, 8 dkg krupice cukru, 20 dkg másla - vše uvaříme, do studeného krému zašleháme 20 dkg másla

Ingredience na polevu:  30 dkg nahrubo nasekaných ořechů, 8 dkg cukru krupice, 3 polévkové lžíce medu, 12 dkg másla

Pracovní postup těsto: cukr, tuk, med a mléko rozpustíme v horké vodní lázni do úplného rozpuštění. Poté vmícháme 2 celá vejce (pozor, aby se vejce neuvařila – směs nesmí být příliš horká). Po zchladnutí přidáme mouku se sodou a vypracujeme hladké těsto. Hmotu rozdělíme na 2 stejné porce a vyválíme z nich placky, které dáme (každou zvlášť) na pečící plechy. Jeden z nich můžeme dát ihned do vyhřáté trouby (na cca 180° C) a pečeme cca 15-20 minut. Pozor na druh trouby ! (horkovzdušná cca ± 7 minut.)

Příprava krému:  všechny suroviny (mimo tuk) společně svaříme a po vychladnutí vmícháme tuk-máslo. Jednu placku vychladlého medovníku pokapeme rumem (či jiným alkoholem nebo likérem), pomažeme krémem a slepíme společně s druhou upečenou plackou medovníku tak, aby ořechová poleva byla nahoře. Nejlepší je nechat medovník uležet zabalený v alobalu a v chladu.

Druhou placku potřeme polevou-směsí, kterou si připravíme z těchto surovin: Všechny suroviny společně smícháme a na pánvi osmažíme. Horkou řídkou směs rozetřeme na placku těsta (pokud možno ihned, protože hmota rychle tuhne) a dáme upéct, opět na cca 15-20 min.

 

Tisk receptu