Tažený závin

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 špetka soli, 1/8 l vlažné vody, 80 g strouhanky, 100 g másla, 1.5 kg jablek nakrájených na malé kousky, 80 g rozinek, 100 g nasekaných ořechů, 200 g cukru, 1 lžička skořice, 1/2 lžíce citrónové šťávy

 

Postup: mouku, vejce, sůl a vodu zpracujeme v hebké a vláčné těsto, které necháme odpočívat. Potřeme ho olejem. Mezitím můžeme v míse smíchat jablka, rozinky, citrónovou šťávu, oříšky, cukr a skořici. Potom těsto rozdělíme na dva díly, budou z toho dvě šišky štrúdlu. Vezmeme jeden díl a popotahujeme těsto, dokud nebude téměř průsvitné. Silné okraje odřízneme. Těsto posypeme strouhankou. Jablkovou směs vyklopíme na těsto a zavineme. Štrúdl potřeme rozpuštěným máslem a pečeme přibližně 30 minut.

 

Tisk receptu