Větrníčky s jogurtovým krémem

Ingredience: Na 12 kousků: těsto 60g másla nebo rostlinného tuku, špetku soli, 150g poloh. mouky, 3-4 vejce.
Na náplň: 500g švestek, 150g cukru, 6 lístků (9g) bílé želatiny, 2 kelímky (po 150g) bílého jogurtu, 1 kelímek (250g) smetany ke šlehání, 1-2lžíce citrónové šťávy.
Postup: přivedeme k varu 1 l vody, tuk a sůl. Pak najednou vsypeme mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až se vytvoří hladké těsto. To přendáme do mísy a za stálého hnětení přidáváme postupně jednotlivá vejce. Těsto se musí těžce odtrhovat od vařečky. Pak ho necháme zchladnout. Švestky omyjme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky, které posypeme 100g cukru a necháme si 30 min. nasáknout. Těstem naplníme stříkací pytlík s větší hvězdicovou trubičkou. Na plech, pokrytý pečícím papírem, nastříkáme 12 obdélníčků o velkosti 4x6 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 25-30 min. Hned po upečení každý kousek podélně rozkrojíme a necháme vychladnout. Želatinu namočíme. Švestky si 5 min. dusíme, pak je vyjmeme, šťávu ještě dusíme, až je hustá, a opět přidáme švestky. Smícháme jogurt, zbylý cukr a citrónovou šťávu. Vymačkáme želatinu, při mírné teplotě ji rozpustíme a přidáme do jogurtu. Necháme zchladnout. Smetanu ušleháme do tuha a vmícháme do jogurtu, který již začal želírovat. Krémem naplníme stříkací pytlík a na spodní část obdélníčků nastříkáme stejnou část. Na krém navršíme švestkový kompot a přiklopíme vrchní částí. Zákusky poprášíme moučkovým cukrem, případně skořicí.

 

Tisk receptu