Bábinčina slavnostní žemlovka

Ingredience: 300g housek (asi 6 kusů), 1/3l mléka, 500g jablek, 60g krystalového cukru, skořice, kůra z 1/2 vosku zbaveného citronu, 60g másla, 40g hrozinek, 30g oříšků, 1/8l mléka navíc, 1 vejce, máslo a strouhanka na vymazání dortové formy
Ingredience žloutkový krém: 200g mléka, 2 žloutky, 50g krystalového cukru, vanilkový cukr, 20g hrubé mouky, pevný sníh ze 4 bílků

Postup: housky, nebo nesypané rohlíky nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu, nebo kastrol vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, načež klademe do ní vrstvu navlhčených housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme je cukrem se skořicí a kůrou, hrozinkami a sekanými oříšky. Na to dáme opět nakrájené housky, pokapeme máslem, přidáme jablka, cukr se skořicí, hrozinky a sekané oříšky. Povrch poklademe opět navlhčenou houskou, pokapeme máslem a celek zalijeme trochu mlékem, ve kterém jsme umíchali 1 vejce a žemlovku pečeme v mírnější troubě asi 3/4 hodiny. Mezi pečením ji poléváme zbytkem mléka s vejcem.
Před podáváním potřeme žemlovku žloutkovým krémem a dáme na asi 3-5min. do horké trouby zrůžovět. Potom žemlovku upravíme na mísu a podáváme horkou.
Žloutkový krém: do hrnku s mlékem rozšleháme žloutky, přidáme cukr, vanilkový cukr, a mouku. Hrnek postavíme do vodní lázně (kastrolku s vařící vodou) a šleháme tak dlouho, až tekutina zhoustne na tuhý krém. Odstavíme a chvíli mícháme, až trochu zchladne (aby se nevytvořil škraloup). Prochladlý krém zamícháme do pevného sněhu.
P.S.: Místo žloutkového sněhu můžeme použít pouze tuhého, slazeného sněhu z bílků.

 

Tisk receptu