Vdolky

Ingredience: 500 g hladké mouky, 25 g droždí, 250 ml mléka, sůl, 2 lžíce pískového cukru, 80 g másla, tuk na vymazání plechu a na potření, 200 g měkkého tvarohu ochuceného cukrem, 50 g Švestková povidla, 50 g nastrouhaného tvrdého tvarohu

 

Postup: mouku prosejeme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vykynout. Po vykynutí vmícháme zbylé mléko, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které ještě necháme vykynout. Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v mouce kousky těsta a rukou je zakulatíme na bochánek. Bochánky zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Necháme ještě krátce kynout, potřeme rozehřátým tukem a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Upečené vdolky potřeme ochuceným tvarohem nebo povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem.

 

Tisk receptu