Pravý americký hamburger

Ingredience: 600g mletého hovězího zadního, sůl, pepř, worcestrovou omáčku, olej na potření grilovací mřížky, 1 hotovou grilovací omáčku (asi 250 ml), 4 plátky sýra, nejlépe toustového, 4 hamburgerové žemle, 4 lžíce kečupu, 4 lžičky hořčice, 1 větší cibuli, nakrájenou na tenká kolečka, 2 rajčata, nakrájená na kolečka, 4 listy ledového salátu

Postup: pořádně rozpalte gril. Dochucovací přísady lehce vetřete do masa a utvořte z něj čtyři zhruba stejně velké koule a mírně je zmáčkněte mezi dlaněmi, aby vznikl vyšší karbanátek. Pracujte zlehka, hovězí by mělo zůstat nadýchané. Předehřátou grilovací mřížku potřete olejem a připravené hamburgery grilujte po obou stranách pět až sedm minut. Během pečení je vydatně potírejte grilovací omáčkou a často obracejte – klidně pětkrát až desetkrát. Nakonec položte navrch plátek sýra, až roztaje. Žemle podélně rozkrojte, na chvíli je řeznou stranou dolů položte na gril. Potom na ně položte maso se sýrem, na ně dejte lžíci kečupu a hořčice, ozdobte kolečky rajčat, cibule i ledovým salátem a přiklopte horní částí žemle.

 

 Tisk receptu