Hlavní chod

Cordon Rouge (vše 986 joulů)

Ingredience: 150 g telecího řízku, 1 plátek šunky, 1 plátek eidamského sýry, 1 hlávka salátu, sůl, pepř a citronová šťáva

Postup: maso naklepeme na tenký plátek, osolíme, opepříme a poklademe šunkou a sýrem. Pak plátek přeložíme a zpevníme párátkem. V teflonové pánvi z obou stran osmahneme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou udusíme doměkka. Salát omyjeme, dáme do misky a ochutíme solí a citronovou šťávou.

 

Vepřové maso se zeleninou (4 porce asi 1820 kJ)

Ingredience: 500 g libového vepřového ramínka, 1 lžička kmínu, tymiánu, pepře a soli, 1000 g libovolné zeleniny, 1 cibule

Postup: maso nakrájíme na kostičky a ochutíme kořením. Zeleninu očistíme a nakrájíme. Zpěníme cibulku a maso na ni podusíme. Pak přidáme zeleninu a udusíme doměkka.

 

Drůbeží rizoto (asi 1400 joulů)

Ingredience: 200 g kuřecího masa, 200 g míchané zeleniny, 30 g rýže, sůl, pepř, petržel

Postup: kuřecí maso nakrájíme na malé kousky (pokud rizoto připravujete z čerstvého masa musíte ho napřed uvařit), přidáme rýži a míchanou zeleninu a necháme podusit pod poličkou na mírném ohni. Pak rizoto okořeníme petrželí a pepřem.

 

Krůtí špíz (815 joulů)

Ingredience: 100 g krůtích prsíček, 50 g žampionů, 20 g cibule, 1 kolečko ananasu (kompot)

Postup: maso a ananas nakrájíme na kousky a střídavě se žampiony a cibulí navlékáme na špíz. Můžeme posypat kari kořením a pak grilujeme. Podle chuti hotový špíz osolíme.

 

Omeleta se žampiony (880 joulů)

Ingredience: 2 vejce, 200 g žampionů, 20 g cibule, petržel, sůl, pepř, minerálka

Postup: vejce, sůl a pepř důkladně rozšleháme v minerálce. Žampiony omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a podusíme na teflonové pánvi s jemně rozsekanou cibulí. Přelijeme rozšlehaným vejcem a po obou stranách usmažíme. Hotovou omeletu přeložíme napůl a podáváme posypanou jemně sekanou petrželí.

 

Telecí steak se šunkou, sýrem a hlávkovým salátem (1157 joulů)

Ingredience: 100g telecího steaku, sůl, bílý pepř, 20 g šunky, 20 g eidamského sýra, rostlinný olej, 1 hlávka salátu, ocet, tekuté sladidlo

Postup: steak necháme na rozpáleném oleji po obou stranách vždy asi 3 minuty osmahnout, mírně osolíme a opepříme. Vložíme jej do pánve a poklademe šunkou a sýrem. Pod pokličkou smažíme asi 10 minut na mírném ohni. Mezitím omyjeme salát, připravíme nálev a vmícháme jej do salátu. To vše je jen 1 porce.

 

Treska s míchanou zeleninou (1400 kJ)

Ingredience: 100 g tresky, 500 g zeleniny (mrkev, kedlubny, hrášek), petržel, 50 g másla, cibule, sůl, pepř

Postup: tresku opláchneme a osušíme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Alobal potřeme máslem, posypeme cibulí. Na ni položíme rybu a poklademe ji okapanou předvařenou zeleninou. Alobal pevně zavineme, aby nevtékala šťáva. V předehřáté troubě dusíme asi 25 minut. Nakonec zdobíme petrželí.

 

Játra s jablky a cibulkou (1 porce 1188 joulů)

Ingredience: 150 g vepřových jater, 10 g jablek, 50 g cibule, sůl, pepř, 1 hlávka salátu, šťáva z 1 citronu, 50 ml podmáslí

Postup: jablko a cibuli nakrájíme na kolečka. Játra smažíme v teflonové páni bez tuku společně s jablky a cibulkou. Jakmile játra otočíme, okamžitě podlijeme trochou vody. Pak je osolíme a opepříme. Salát omyjeme a dobře promícháme s nálevem z podmáslí, soli a citrónové šťávy.

 

Dalmatský okoun (vše 1235 joulů)

Ingredience: 200 g okouna, trochu citrónové šťávy, 30 g cibule, 70 g zelených paprik, 5 g rostlinného oleje, 5 kapek tabasca, trochu česneku, trochu zelené petržele, 50 g rajčat, sůl

Postup: rybu pokapeme citrónovou šťávou, je,mně nakrájíme cibulku a papriku nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpálíme tuk, kousky ryby osolíme a smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách vždy 8 minut. Pak kousky vyrovnáme na mísu a přikryjeme, aby nevychladly. Na pánvi pak 10 minut podusíme cibulku, papriku, česnek a tabasco. Přidáme oloupaná rajčata a vše udusíme do měkka. Přidáme k rybě a ozdobíme petrželkou. Podáváme případně s vařenými bramborami.

 

Pstruh v alobalu (pstruh 440 joulů, brambory + salát 390 joulů)

Ingredience: 200 g pstruhu, sůl, pepř a česnek

Postup: pstruha osolíme, opepříme a uvnitř i zvenku potřeme česnekem. Pstruha zabalíme do alobalu a asi 20 minut pečeme v troubě. Podáváme-li k němu ještě 100 g vařených brambor s petrželkou a 100 g hlávkového salátu, zvýší se množství joulů o 390.

 

Květák v bešamelové omáčce 4 porce (1 porce 1572 joulů)

Ingredience: 1 větší květák, sůl, 30 g másla, 3 zarovnané lžíce mouly, 1/2 litru mléka, 1 žloutek, 3 lžičky strouhaného sýra

Bešamelová omáčka: mouku zpěníme na másle, odstavíme, zalijeme 1/4 litrem studeného mléka a dobře rozmíchat. Přistavíme zpět na oheň a povaříme. Opět odstavíme a nastavíme žloutkem rozmíchaným ve 3 lžících studeného mléka. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.

Postup: květák očistíme a košťál nařízneme ve tvaru kříže. Pak jej uvaříme ve slané vodě (nesmí být příliš měkký). Květák necháme okapat a vložíme do vymaštěného pekáče. Přelijeme připravenou omáčkou a v předehřáté troubě při vysoké teplotě dozlatova zapečeme.

 

Vepřové kotlety na grilu

Ingredience: 150 g vepřových kotlet, 200 g jablek, sůl, pepř, 1 hlávka salátu, ocet, sladidlo

Postup: maso osolíme, opepříme. Z jablka vykrojíme jádřinec a grilujeme jej neloupané spolu s masem. Nakonec umyjeme salát, smícháme se zálivkou z octa, soli a sladidla.

 

Přírodní řízek s rajským protlakem a květákem (1 porce 1981 joulů)

Ingredience: 150 g vepřové kýty, sůl, pepř, 30 g rajského protlaku, 250 g květáku, petržel

Postup: maso naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách osmažíme na tuku. Rajský protlak zředíme horkou vodou a nalijeme na hotový plátek. Květák uvaříme ve slané vodě doměkka, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme k masu.

 

Kotlety s vinným zelím 4 porce (1 porce asi 2500 joulů)

Ingredience: 4 libové kotlety (asi 600 g), 750 g čerstvého kysaného zelí, 1 bobkový list, 1 lžička jalovce, 1 cibule, 1/8 litru bílého vína, 3/8 litru vody, 2 jablka

Postup: kotlety osmažíme a pak s ostatními přísadami udusíme doměkka. Těsně před změknutím položíme na zelí oloupaná a vykrojená jablka. Pak ještě chvíli podusíme.

 

Ryba se zeleninou (vše 1327 joulů)

Ingredience: 200 g tresky, trochu citrónové šťávy, 100 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 1 malý bobkový list, sůl, několik zrnek pepře

Postup: rybu pokapeme citrónovou šťávou a osolíme. Zeleninu jemně nastrouháme a podusíme s kořením ve 200 ml vody doměkka. Pak přidáme rybu a pod pokličkou udusíme. Před podáváním odstraníme bobkový list a pepř. Jako příloha přijdou k chuti vařené brambory (100 g)

 

Vejce v hnízdě (1 porce 815 joulů)

Ingredience: 100 g mletého masa, 20 g cibule, pepř, petržel, 1 vejce

Postup: cibuli jemně nasekáme a vmícháme do mletého masa. Ochutíme solí a pepřem. Přimícháme sekanou petrželku a bílek, vytvarujeme karbanátek a smažíme na teflonové pánvi. Vařečkou vymáčkneme na jedné straně karbanátku důlek a vložíme do něj žloutek. Pánev pak přiklopíme a karbanátek 10 minut dusíme. Jako příloha je vhodná mísa salátu.

 

Chřest s telecím plátkem (1 porce 715 joulů)

Ingredience: 500 g chřestu, 100 g telecího plátku, sůl, pepř, kopr, petržel

Postup: chřest ohřejeme, plátek u obou stran do křupava opečeme bez tuku, osolíme a opepříme. Kopr a petrželku jemně usekáme a s trochou soli nasypeme na horký chřest

 

Pstruh na modro s estragonovou omáčkou (1 porce 2056 joulů)

Ingredience: 4 vykuchaní pstruzi, 1 citron, 6 zrnek pepře, několik cibulek, 1 dl bílého vína, 5 lžic drceného estragonu, 20 g másla, 3 žloutky, estragonový ocet

Postup: pstruhy uvnitř i zvenku omyjeme a usušíme, 2 litry vody svaříme s citronovou šťávou, zrnky pepře, bílým vínem, oloupanými a na čtvrtky nakrájenými cibulkami, 3 lžícemi estragonového octa a 2 lžícemi estragonu. Pak přidáme sůl a ještě 10 minut povaříme. Pstruhy vložíme do nálevu a na mírném ohni 10 až 12 minut povaříme. Do misky odebereme 8 lžic nálevu, vmícháme do něj žloutky a zbývající estragon. Po kapkách zašleháme rozpuštěné máslo. Omáčku dochutíme solí, cayenským pepřem a estragonovým octem. Pstruhy necháme okapat a pak jej zalijeme připravenou omáčkou.

 

Tisk receptu