Saláty

Hlávkový salát s uzeným jazykem (307 joulů)

Ingredience: 1 salát, 50 g rajčat, 30 g paprik, 10 g cibule, 20 g uzeného jazyka, 50 g jogurtu, 1 lžička octa, sůl, pepř, tekuté sladidlo, kerblík čerstvý nebo sušený

Postup: salát omyjeme, necháme okapat, rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriku nakrájíme na nudličky a cibulku jemně usekáme. Jazyk nakrájíme rovněž na nudličky. Připravíme zálivku z jogurtu, octa a koření. Salát promícháme se zálivkou a ostatními přísadami. Podáváme s celozrnným chlebem nebo krajíčkem knäckebrotu.

 

Špenátový salát (1 porce 561 joulů)

Ingredience: 100 g jemného, mladého špenátu, 50 g drůbežích jater, 20 g cibule, 100 g pomerančové dužiny, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička oleje

Postup: špenát odstopkujeme, umyjeme a necháme dobře oschnout. Drůbeží játra nakrájíme na centimetrové kostičky, cibulku jemně usekat. Játra osmažíme na oleji, přidáme cibulku a smažíme ještě 2 minuty. Nakonec ochutíme pepřem. Pomerančovou dužinu nakrájíme na tenké plátky a smícháme se špenátem, drůbežími játry a octem. Přidáme trochu soli a necháme asi 10 minut odležet.

 

Bramborový salát na moderní způsob (1 porce 638 joulů)

Ingredience: 100 g brambor, 100 g jablek, 50 g celeru, 1/4 hlávky salátu, sůl, červená paprika, pepř, ovocný ocet, petržel, trochu hořčice

Postup: brambory uvaříme ve slané vodě, slijeme a zchladíme pod tekoucí vodou. Nakonec je oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jablko oloupeme a také nakrájíme na plátky. Celer rovněž nakrájíme na plátky, uvaříme ve slané vodě, scedíme a smícháme s bramborami a jablkem. Hlávkový salát umyjeme, roztrháme na malé kousky a přidáme do směsi. Vše rozmícháme s hořčicí, ovocným octem, solí, pepřem, červenou paprikou a jemně usekanou petrželkou. Salát necháme 15 minut odležet.

 

Plněná rajčata (1 porce 483 joulů)

Ingredience: 2 pevná rajčata, 100 g netučného tvarohu, trochu pažitky, petržel, sůl, pepř, mletý kmín

Postup: odřízneme vrchní část rajčat a vydlabeme je. Z tvarohu, bylinek a koření vyrobíme směs, kterou naplníme rajčata. Přiklopíme opět odříznutou částí. Podáváme se dvěma krajíčky knäckebrotu.

 

Pochoutka ze syrové mrkve (225 joulů)

Ingredience: 100 g mrkve, 50 g jablek, 1 lžíce citrónové šťávy, umělé sladidlo, 1 vrchovatá lžička lněného semínka

Postup: jablko + mrkev nastrouháme, přidáme citrónovou šťávu, umělé sladidlo a lněné semínko a promícháme.

 

Okurkový salát (1104 joulů)

Ingredience: 500 g salátových okurek, 150 g sýru cottage, 30 g cibule, 100 g rajčat, 1 stroužek česneku, trochu bílého pepře

Postup: okurku umyjeme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a necháme odstát. Jemně usekáme cibulku a utřeme stroužek česneku. Společně se sýrem typu cottage pak obojí přidáme k okurce a promícháme. Přidáme také rajčata nakrájená na kolečka.

 

Salát z fazolových lusků s jogurtovou zálivkou (950 joulů)

Ingredience: 200 g čerstvých nebo mražených fazolových lusků, 100 g jogurtu, 50 g šunky, trochu hořčice, sůl, bílý pepř, umělé sladidlo

Postup: ve slané vodě udusíme doměkka fazole, scedíme je a vysypeme do mísy. Přidáme jogurt hořčici, sůl, pepř a umělé sladidlo. Dále jemně nakrájíme šunku na nudličky a všechno dobře promícháme.

 

Zeleninová mísa (995 joulů)

Ingredience: 100 g mrkve, 150 g květáku, 100 g fazolových lusků, 100 g rajčat, 100 g růžičkové kapusty, 1 vejce

Postup: mrkev, květák, lusky a kapustu udusíme v malém množství osolené vody doměkka. Rajčata grilujeme. Na teflonové pánvi usmažíme volské oko.

 

Pestrý letní salát (1147 joulů)

Ingredience: 100 g ředkviček, 100 g rajčat, 50 g zelených paprik, 50 g chřestu, 50 g šunky, 1 vejce natvrdo, 1 polévková lžíce netučného jogurtu trochu pažitky, ocet, sůl, umělé sladidlo

Postup: ředkvičky nakrájíme na jemné plátky, rajčata a chřest na kostičky, papriku a šunku na nudličky. Z octa, soli, umělého sladidla, netučného jogurtu a pažitky připravíme zálivku a zamícháme ji do zeleniny. Natvrdo vařené vejce nakrájíme na měsíčky a ozdobíme jím hotový salát. Salát se hodí především k večeři.

 

Tvaroh s bylinkami (vše 1332 joulů)

Ingredience: 100 g tvarohu (nízkotučný) 1 kávová lžička pažitky, 1 kávová lžička kopru, 1 kávová lžička petržele (nebo jinou bylinku), sůl a pepř

Postup: bylinky jemně nasekáme, rozmícháme s tvarohem a osolíme, opepříme. Doporučuji podávat k tvarohu 3 krajíčky chleba (knäckebrot, celozrnný) a 100 g ředkviček.

 

Vílí pochoutka (1 porce 200 joulů)

Ingredience: 175 g netučného jogurtu, 3 lžíce citrónové šťávy, 5 lžic přírodního bílého vína, dužina z poloviny vanilkového lusku, nastrouhaná kůra z poloviny citronu, tekuté umělé sladidlo, 5 listů červené želatiny, 3 bílky, 10 lžic cornflaksů, 4 čerstvé lístky máty peprné

Postup: jogurt, citrónovou šťávu a víno rozkvedláme s vanilkou a citrónovou kůrou a osladíme. Želatinu namočíme do studené vody, vymačkáme a v trošce vody rozpustíme na mírném ohni. Pak ji zamícháme do jogurtové masy a necháme vychladnout. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Jakmile jogurtová masa začne tuhnout, vmícháme do ní připravený sníh. Masu pak nalijeme do4 sklenic, posypeme cornflaksy a ozdobíme lístkem máty.

 

Kyselé zelí s pomerančem (1 porce 710 joulů)

Ingredience: 10 g cibule, rostlinný olej, 100 g zelí, 1/8 litru pomerančové šťávy, 1/8 litru vody, sůl, tekuté sladidlo, 1 pomeranč

Postup: cibuli jemně nasekáme a zpěníme na oleji. Přidáme kyselé zelí a podusíme. Pak přilijeme pomerančovou šťávu a vodu a zelí osolíme. Podusíme ještě 20 minut pod pokličkou. Dochutíme solí a sladidlem. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kostičky, které vmícháme do hotového zelí. Vše ohřejeme NEVAŘÍME. Zelí můžeme podávat s grilovanými kotletami.

 

Pestrá salátová mísa (1 porce 565 joulů)

Ingredience: 100 g ředkviček, 100 g mrkve, 100 g ředkve, 100 g salátové okurky, 100 g rajčat, 100 g paprik, 100 g podmáslí, sůl, pepř, citrónová šťáva

Postup: veškerou zeleninu nakrájíme buď na plátky nebo ji nastrouháme. Ze soli, pepře citrónové šťávy a podmáslí připravíme nálev, který pečlivě vmícháme do zeleniny.

 

Tisk receptu