Borek s ovčím sýrem

Základní těsto: 500 g hladké mouky, 200 g bílého jogurtu, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 žloutek na potření

Nádivka: 500 g ovčího tvarohového sýra (brynza), trochu mléka, sekaná petržel, 1 vejce, sůl. Všechny ingredience důkladně propracujeme

Postup: v míse smícháme brynzu s petrželí a trochou mléka, podle chuti osolíme a necháme uležet. Do teplého mléka zašleháme vejce, rozpuštěný tuk a ještě asi minutu šleháme.Těsto rozdělíme na 5 částí a z každé vyválíme pokud možno nejtenčí plát. První plát položíme na dobře vymazaný plech, trochu zvedneme okraje. Další 4 pláty rozčtvrtíme a namočíme do připravené mléčně - vaječné směsi. Polovinu placiček rozložíme na plát na plechu, pomažeme sýrovou náplní a přikryjeme zbylými placičkami. Těsto na okrajích pečlivě spojíme, zalijeme zbylým mlékem a pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 40 minut. Ještě teplé rozkrájíme na větší kostky a podáváme.

TIP: příště můžete zkusit pozměnit nádivku takto: 2 vejce, 250ml mléka, 100 g másla, 100 ml bílého jogurtu, 250 g ovčího tvarohového sýra (brynza), žloutek na potření, kopr, sekaná petrželová nať

Postup: ze základního těsta vyválíme 4 pláty. První plát položíme na vymazaný plech. Ušleháme mléko, vejce, jogurt a rozpuštěné máslo. Polovinou směsi potřeme plát na plechu. Přikryjeme druhým plátem, který namažeme směsí brynzy, petržele a kopru. Zakryjeme třetím plátem, na který dáme druhou polovinu první směsi. Přidáme poslední plát, důkladně stiskneme po okrajích a potřeme žloutkem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi půl hodiny.

 

Tisk receptu