Dušené plněné baklažány

Ingredience: 4 malé baklažány, 100ml slunečnicového oleje, 2 lžíce rajského protlaku, 150g mletého hovězího /nebo skopového/ masa, 3 rajčata, 1 paprika, natě zelené petrželky, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
Postup: baklažány omyjeme, očistíme, konce ořízneme, částečně oloupeme slupky baklažánu nožem a podélně rozřízneme. Posolíme a necháme odpočnout asi 20 minut aby pustily přebytečnou vodu. Olej rozpálíme na vysokou teplotu a osušený baklažán necháme 1 minutu osmažit. Vyjmeme z oleje a vybereme vnitřek baklažánu. Na pánvi si připravíme směs na plnění: cibulku a 2 rajčata nakrájíme na malé kousky, přidáme mleté maso, rozmačkaný česnek, najemno nakrájenou petrželku, 1 lžíci rajského protlaku, osolíme a opepříme, podlijeme horkou vodou /cca 150ml/, vše zamícháme a pečeme na pánvi. Průběžně mícháme až se skoro všechna voda vypaří. Baklažány naplníme touto směsí a na každý položíme čtvrtku rajčete a plátek papriky. Vložíme je na pekáč, zalijeme omáčkou, kterou si zhotovíme smícháním lžíce rajského protlaku se 150 ml vody a pečeme za mírné teploty asi půl hodiny.Podáváme s plněnými paprikami Zetinyagli biber dolmasi a salátem Cacik.

 

Tisk receptu