Jehněčí tandoori s orientální rýží

Ingredience: jehněčí plec, 100 g olivového oleje, 200 g kořenové zeleniny, 50 g šalotky, 100 g rajského protlaku, 2 dl červeného vína, sůl, pepř
Postup: Očištěnou a vykostěnou jehněčí plec potřeme solí, pepřem a olivovým olejem a dáme ji do pekáče. Kořenovou zeleninu nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka a vše dáme na plec. Podlijeme zbytkem olivového oleje a při 160 °C asi jednu hodinu pečeme v troubě. Z kostí a odřezků připravíme omáčku. Kosti a odřezky orestujeme, přidáme rajský protlak a zalijeme červeným vínem. Po svaření vína zalijeme vodou nebo vývarem a necháme na mírném ohni 5 - 6 hodin táhnout. Scedíme a ještě lehce povaříme. Hotovou omáčkou přelijme pečenou plec. Podáváme s orientální rýží (viz další recept) a grilovanou zeleninou. Může být i salát z čerstvé zeleniny s koriandrem a olivovým olejem.

Orientální rýže

Ingredience: 50 g celozrnné rýže, 5 g piniových semínek, 5 g rozinek, 10 g jehněčích jater, 30 g olivového oleje, 1 cibule, 1 dl kuřecího vývaru, sůl, pepř, koření Yeni bahara (turecká směs bylinek a koření)
Postup: rýži na 10 minut namočíme do studené vody. V hrnci necháme rozehřát olivový olej na kterém orestujeme piniová semínka, cibuli, na kostičky nakrájená jehněčí játra a ryži. Zalijeme vývarem a necháme vše 10 minut dusit. Dochutíme solí, pepřem a kořením Yeni bahar. Orientální rýže se podává nejenom jako příloha k tureckým pokrmům, ale také jako samostatné jídlo.


Tisk receptu